Blog

Waarom kiezen voor IMPROVE

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een IMPROVE-aanpak!

1. Holistische benadering: We kunnen wetenschappelijk onderbouwen dat de gezondheid van onze klanten start vanuit een holistisch perspectief, door rekening te houden met onze 7 domeinen die elkaar beïnvloeden: slaap, stress, bewegen, immuunsysteem, voeding, ademhaling en natuurlijk ook onze mindset. Dit in tegenstelling tot een traditionele benadering die zich vaak richt op symptoombestrijding in plaats van de oorzaak van de klachten te achterhalen, willen wij er voor zorgen dat iemand écht wordt geholpen met hun levensstijl!

2. Een oplossing op maat: Voor ieder klant starten we met een kennismakingsgesprek. Met dit gesprek gaan we doelen en trajecten helder maken. We maken voor ieder individu een traject op maat. Niemand zijn traject is hetzelfde. Het kan soms zijn dat iemand met een ander idee bij ons komt aankloppen, maar toch een ander, maar meer passend traject bij ons zal volgen dan initieel gedacht.

3. Duurzame oplossing: Door te focussen op het herstellen van de balans in alle 7 domeinen en onze klanten alle mogelijke kennis mee te geven, zorgen we voor een duurzame oplossing. Hierdoor verbeteren we de algehele gezondheid en vitaliteit van onze klant.

4. Eenvoudige toepassing: We proberen onze kennis op een eenvoudige manier door te geven aan onze klanten. Klanten krijgen praktische tips en tools aangereikt die ze zelf kunnen toepassen in hun dagelijks leven om hun gezondheid te verbeteren. We streven er naar om realistisch en haalbare tricks te geven die gemakkelijk passen in jouw dagelijks leven.

5. Wetenschappelijk bewezen: Onze modellen zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies en evidence-based praktijk. De effectiviteit van onze methode is aangetoond door meer dan 2000 klanten.

6. Persoonlijke begeleiding: Klanten die kiezen voor IMPROVE kunnen rekenen op professionele begeleiding van een gecertificeerde coach/trainer. Deze coach helpt bij het opstellen van een persoonlijk plan op maat en biedt doorheen het traject de nodige ondersteuning. Daarnaast willen we staan voor een goede na service! Iedere klant zal, ook na zijn traject opgevolgd worden.

7. Ervaringen van anderen: Er zijn reeds meer dan 100 5-sterrenreviews met positieve ervaringen van klanten die met IMPROVE hebben gewerkt. Deze ervaringen tonen aan dat de IMPROVE-methode effectief is en kan leiden tot een significante verbetering van de gezondheid en vitaliteit.

Naast de bovenstaande redenen, zijn er nog enkele andere voordelen aan IMPROVE
• IMPROVE is geschikt voor mensen van alle leeftijden, verschillende niveaus en met verschillende gezondheidsklachten.
• IMPROVE is gericht op het bevorderen van de zelfredzaamheid van de klant. Hierdoor zal je nooit langer dan nodig in begeleiding zijn.

 

 

 

Pijn & het brein: De rol van de hersenen bij (onverklaarbare) pijn

🌟 Diepgaande Duik in Pijn: De Rol van het Brein bij (Onverklaarde) Pijn

Beste IMPROVE’s,
Doordat pijn zo complex is, willen we dit thema graag splitsen in meerdere blogs over pijn! Eerst nemen we een diepere duik in het onderwerp van pijn: wat is het, waar komt het vandaan, en wat probeert het ons te vertellen? We zullen je ook uitleggen hoe pijn wordt verwerkt in het brein.

💡 Pijn: Waarvoor dient het?
Pijn komt in vele vormen voor. Na een val van de trap, je hand verbranden aan het vuur, het stoten van je teen of aanhoudende rugklachten. Het zijn allemaal verschillende vormen van pijn maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze willen je aandacht vestigen op mogelijke schade aan je lichaam. Pijn fungeert als een beschermingsmechanisme, waarschuwend voor potentiële gevaren.
Stel je voor: je loopt door het huis en stoot per ongeluk je kleine teen tegen de rand van de salontafel. Onmiddellijk schiet alle aandacht naar je teen. Je reageert met een reflex: vloeken, je voet vastpakken en erover wrijven om de pijn te kalmeren. Dit is een instinctieve reactie van je lichaam wanneer het acute pijn ervaart.

Pijn wilt je dus tot actie aanzetten om iets aan de situatie te doen. Het is als het ware een alarmbel. Sommige mensen negeren dit alarm soms te lang wat kan resulteren in chronische klachten. Om je hier beter een beeld van te geven, een metaforisch verhaal.:
🏠 Je bent de bewoner van een huis met een gaskachel en een daarbij horend koolstofmonoxidealarm om je te waarschuwen als er een te hoog gehalte van gas aanwezig is. 🚨 Je bent thuis bezig met alledaagse taken en het alarm gaat af. Je opent snel de ramen en deuren om te ventileren zodat het alarm stopt. De buurvrouw komt door het lawaai langs en zegt: “Seg, zou je dat eens niet laten nakijken?” 🗣️ Waarop jij antwoordt: “Er zijn dringendere zaken, ik zal later wel eens naar de kachel kijken.”
Na een tijdje ventileren stopt het alarm en besluit je een raam open te laten staan. 🪟 Ondanks het open raam blijft het alarm afgaan. De buurvrouw komt terug en zegt dat je er iets aan moet doen, want dit is niet goed. “Oké,” zeg je, en je neemt het alarm van de muur, haalt de batterijen eruit en hangt het terug. Zo zal je alarm niet meer afgaan, maar je zult ook niet weten of er nog steeds een bedreiging is. 🤷‍♂️
Dit is een manier waarop veel mensen omgaan met hun pijn. Ze gaan als het ware hun pijnklachten negeren en doen verder met hun activiteiten want het zal wel niet erg zijn. Omdat je je niet gaat aanpassen, mogelijkse omwille van dat je niet weet hoe, gaat de klacht ook niet gaan verdwijnen en kan dit uiteindelijk zorgen voor een verstoorde signaalwerking tussen de locatie waar je pijn hebt en de hersenen.
🩹 Het Herstelproces van het Lichaam na Letsel
Pijn geeft vaak aan dat er letsel is, waarna het lichaam reageert met een serie herstelfasen. Hier is een overzicht van hoe dit proces verloopt:
1. Ontstekingsreactie: 🤕 Bij letsel treedt een ontstekingsreactie op, waarbij immuuncellen en opbouwcellen betrokken zijn. Dit is een defensieve reactie om het beschadigde weefsel te reinigen en de doorbloeding te verhogen.
2. Zwelling: 🌡️ Na de ontstekingsfase ontstaat zwelling in het beschadigde weefsel. Deze zwelling dient als extra bescherming om het weefsel op zijn plaats te houden en meer schade te voorkomen.
3. Genezing en Bescherming: 🏥 Het genezingsproces omvat de vorming van een beschermlaag rondom de wond en het dichten ervan door opbouwcellen. Dit biedt extra steun en bescherming aan het beschadigde weefsel.
4. Remodellering: 🔨 Dankzij onze opbouwcellen kan een wonde terug gaan genezen doordat deze zich aan de oppervlakte van de wond gaan hechten om zo de wonde te sluiten. Na een tijd zie je er niets meer van of het kan een litteken vormen
Dit proces van herstel is essentieel voor het behoud van de gezondheid van ons lichaam en de bescherming tegen verdere schade. 🩹

📚 Meer Te Ontdekken: Binnenkort Deel 2
Benieuwd naar meer? Blijf op de hoogte voor het vervolg van onze blogserie, waarin we dieper ingaan op pijn in verschillende weefsels en meer fascinerende inzichten delen. Mis het niet!

Waarom kiezen voor IMPROVE
Waarom kiezen voor IMPROVE

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een IMPROVE-aanpak! 1. Holistische benadering: We kunnen wetenschappelijk onderbouwen dat de gezondheid van onze klanten start vanuit een holistisch perspectief, door rekening te houden met onze 7 domeinen die elkaar beïnvloeden: slaap, stress, bewegen, immuunsysteem, voeding, ademhaling en natuurlijk ook onze mindset. Dit in tegenstelling tot een traditionele benadering die zich vaak richt op symptoombestrijding in plaats van de oorzaak van de klachten te achterhalen, willen wij er voor zorgen dat iemand écht wordt geholpen met hun levensstijl! 2. Een oplossing op maat: Voor ieder klant starten we met een kennismakingsgesprek. Met dit gesprek gaan we doelen en trajecten helder maken. We maken voor ieder individu een traject op maat. Niemand zijn traject is hetzelfde. Het kan soms zijn dat iemand met een ander idee bij ons komt aankloppen, maar toch een ander, maar meer passend traject bij ons zal volgen dan initieel gedacht. 3. Duurzame oplossing: Door te focussen op het herstellen van de balans in alle 7 domeinen en onze klanten alle mogelijke kennis mee te geven, zorgen we voor een duurzame oplossing. Hierdoor verbeteren we de algehele gezondheid en vitaliteit van onze klant. 4. Eenvoudige toepassing: We proberen onze kennis op een eenvoudige manier door te geven aan onze klanten. Klanten krijgen praktische tips en tools aangereikt die ze zelf kunnen toepassen in hun dagelijks leven om hun gezondheid te verbeteren. We streven er naar om realistisch en haalbare tricks te geven die gemakkelijk passen in jouw dagelijks leven. 5. Wetenschappelijk bewezen: Onze modellen zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies en evidence-based praktijk. De effectiviteit van onze methode is aangetoond door meer dan 2000 klanten. 6. Persoonlijke begeleiding: Klanten die kiezen voor IMPROVE kunnen rekenen op professionele begeleiding van een gecertificeerde coach/trainer. Deze coach helpt bij het opstellen van een persoonlijk plan op maat en biedt doorheen het traject de nodige ondersteuning. Daarnaast willen we staan voor een goede na service! Iedere klant zal, ook na zijn traject opgevolgd worden. 7. Ervaringen van anderen: Er zijn reeds meer dan 100 5-sterrenreviews met positieve ervaringen van klanten die met IMPROVE hebben gewerkt. Deze ervaringen tonen aan dat de IMPROVE-methode effectief is en kan leiden tot een significante verbetering van de gezondheid en vitaliteit. Naast de bovenstaande redenen, zijn er nog enkele andere voordelen aan IMPROVE • IMPROVE is geschikt voor mensen van alle leeftijden, verschillende niveaus en met verschillende gezondheidsklachten. • IMPROVE is gericht op het bevorderen van de zelfredzaamheid van de klant. Hierdoor zal je nooit langer dan nodig in begeleiding zijn.

Read more
Pijn & het brein: De rol van de hersenen bij (onverklaarbare) pijn
Pijn & het brein: De rol van de hersenen bij (onverklaarbare) pijn

🌟 Diepgaande Duik in Pijn: De Rol van het Brein bij (Onverklaarde) Pijn Beste IMPROVE's, Doordat pijn zo complex is, willen we dit thema graag splitsen in meerdere blogs over pijn! Eerst nemen we een diepere duik in het onderwerp van pijn: wat is het, waar komt het vandaan, en wat probeert het ons te vertellen? We zullen je ook uitleggen hoe pijn wordt verwerkt in het brein. 💡 Pijn: Waarvoor dient het? Pijn komt in vele vormen voor. Na een val van de trap, je hand verbranden aan het vuur, het stoten van je teen of aanhoudende rugklachten. Het zijn allemaal verschillende vormen van pijn maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze willen je aandacht vestigen op mogelijke schade aan je lichaam. Pijn fungeert als een beschermingsmechanisme, waarschuwend voor potentiële gevaren. Stel je voor: je loopt door het huis en stoot per ongeluk je kleine teen tegen de rand van de salontafel. Onmiddellijk schiet alle aandacht naar je teen. Je reageert met een reflex: vloeken, je voet vastpakken en erover wrijven om de pijn te kalmeren. Dit is een instinctieve reactie van je lichaam wanneer het acute pijn ervaart. Pijn wilt je dus tot actie aanzetten om iets aan de situatie te doen. Het is als het ware een alarmbel. Sommige mensen negeren dit alarm soms te lang wat kan resulteren in chronische klachten. Om je hier beter een beeld van te geven, een metaforisch verhaal.: 🏠 Je bent de bewoner van een huis met een gaskachel en een daarbij horend koolstofmonoxidealarm om je te waarschuwen als er een te hoog gehalte van gas aanwezig is. 🚨 Je bent thuis bezig met alledaagse taken en het alarm gaat af. Je opent snel de ramen en deuren om te ventileren zodat het alarm stopt. De buurvrouw komt door het lawaai langs en zegt: "Seg, zou je dat eens niet laten nakijken?" 🗣️ Waarop jij antwoordt: "Er zijn dringendere zaken, ik zal later wel eens naar de kachel kijken." Na een tijdje ventileren stopt het alarm en besluit je een raam open te laten staan. 🪟 Ondanks het open raam blijft het alarm afgaan. De buurvrouw komt terug en zegt dat je er iets aan moet doen, want dit is niet goed. "Oké," zeg je, en je neemt het alarm van de muur, haalt de batterijen eruit en hangt het terug. Zo zal je alarm niet meer afgaan, maar je zult ook niet weten of er nog steeds een bedreiging is. 🤷‍♂️ Dit is een manier waarop veel mensen omgaan met hun pijn. Ze gaan als het ware hun pijnklachten negeren en doen verder met hun activiteiten want het zal wel niet erg zijn. Omdat je je niet gaat aanpassen, mogelijkse omwille van dat je niet weet hoe, gaat de klacht ook niet gaan verdwijnen en kan dit uiteindelijk zorgen voor een verstoorde signaalwerking tussen de locatie waar je pijn hebt en de hersenen. 🩹 Het Herstelproces van het Lichaam na Letsel Pijn geeft vaak aan dat er letsel is, waarna het lichaam reageert met een serie herstelfasen. Hier is een overzicht van hoe dit proces verloopt: 1. Ontstekingsreactie: 🤕 Bij letsel treedt een ontstekingsreactie op, waarbij immuuncellen en opbouwcellen betrokken zijn. Dit is een defensieve reactie om het beschadigde weefsel te reinigen en de doorbloeding te verhogen. 2. Zwelling: 🌡️ Na de ontstekingsfase ontstaat zwelling in het beschadigde weefsel. Deze zwelling dient als extra bescherming om het weefsel op zijn plaats te houden en meer schade te voorkomen. 3. Genezing en Bescherming: 🏥 Het genezingsproces omvat de vorming van een beschermlaag rondom de wond en het dichten ervan door opbouwcellen. Dit biedt extra steun en bescherming aan het beschadigde weefsel. 4. Remodellering: 🔨 Dankzij onze opbouwcellen kan een wonde terug gaan genezen doordat deze zich aan de oppervlakte van de wond gaan hechten om zo de wonde te sluiten. Na een tijd zie je er niets meer van of het kan een litteken vormen Dit proces van herstel is essentieel voor het behoud van de gezondheid van ons lichaam en de bescherming tegen verdere schade. 🩹 📚 Meer Te Ontdekken: Binnenkort Deel 2 Benieuwd naar meer? Blijf op de hoogte voor het vervolg van onze blogserie, waarin we dieper ingaan op pijn in verschillende weefsels en meer fascinerende inzichten delen. Mis het niet!

Read more
Het Groeihormoon
Het Groeihormoon

Het groeihormoon, ook wel GH genoemd, wat is dat? Het is een eiwit dat door de hypofyse in de hersenen wordt geproduceerd. Het speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van kinderen, maar is ook erg belangrijk voor volwassenen. Het groeihormoon spreekt deels voor zich, het stimuleert de lengtegroei bij kinderen. Maar het is zoveel meer dan dat! Het groeihormoon... ...Bevordert de ontwikkeling van spieren, organen en weefsels ...Helpt bij de verbranding van vet ...Stimuleert de opbouw van spieren ...Reguleert de bloedsuikerspiegel ...Versterkt het immuunsysteem ...Heeft anti-verouderingseffecten ...Verbetert de geestelijke gezondheid ...Vermindert angst, depressie en verbetert het humeur ... Er zijn verschillende manieren om het groeihormoon te stimuleren: 1. Slaap: De productie van groeihormoon vindt voornamelijk plaats tijdens de diepe slaap. Zorg er dan ook voor dat je voldoende (7-8 uur) en kwalitatief goede slaap krijgt. Dit doe je door: Een regelmatig slaappatroon aan te houden Te zorgen voor een donkere, stille en koele slaapkamer Parasympatisch zenuwstelsel te stimuleren voor het slapengaan Cafeïne en alcohol te vermijden 2. Voeding: Eet voldoende eiwitrijk voedsel. Goede bronnen van eiwitten zijn: Vlees, vis en gevogelte Eieren Zuivelproducten Peulvruchten Noten en zaden 3. Training: Doe aan krachttraining of intervaltraining. Deze vormen van training kunnen de productie van groeihormoon sterk verhogen. 4. Intermittent fasting: Intermittent fasting, waarbij je gedurende een periode van 16-18 uur per dag niet eet, kan de aanmaak van groeihormoon stimuleren. 5. Supplementen: Er zijn verschillende supplementen die de aanmaak van groeihormoon kunnen stimuleren, zoals: Arginine GABA L-theanine 6. Stressmanagement: Chronische stress kan de aanmaak van groeihormoon remmen. Zorg er dan ook voor dat je stressniveau laag is. Tips hiervoor: Ontspannende activiteiten te doen waarbij je je parasympatisch systeem activeert Ademhalingsoefeningen te doen Tijd door te brengen in de natuur Mindfulness te oefenen Meer info over het groeihormoon? Contacteer ons op info@improvemalle.be

Read more
ZOA - De sleutel tot optimale ademhaling
ZOA - De sleutel tot optimale ademhaling

ZOA? Of voluit de Zone van Appositie Het is een cruciaal, maar vaak onbekend, aspect van de ademhalingsmechanica. Het is het gebied waar het diafragma, de primaire ademhalingsspier, zich aan de ribbenkast hecht. Begrijpen van de ZOA is essentieel voor het optimaliseren van de ademhaling en het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn. Veel klachten ontstaan ter hoogte van de midden- en bovenrug door het verkeerde gebruik. Tijdens de inademing trekt het diafragma samen en beweegt het naar beneden. Dit creëert een vacuüm in de borstholte, waardoor de longen zich uitzetten en vullen met lucht. De ZOA zorgt ervoor dat het diafragma effectief kan samentrekken en de longen kan vullen. Maar het zorgt er ook voor dat het de ribbenkast kan stabiliseren. Hierdoor ontstaat er een efficiënte gasuitwisseling tussen O2 en CO2. Maar ook helpt de ZOA de druk in de borstholte te reguleren, wat belangrijk is voor de circulatie en de algehele gezondheid. Deze druk zet heel wat processen in het lichaam in gang. MAAR LET OP! Houding: Een slechte houding kan de ZOA verkleinen en de ademhaling belemmeren. Spierzwakte: Zwakke buikspieren en/of een verzwakt diafragma kunnen de ZOA verkleinen en de ademhalingsefficiëntie verminderen. Stress: Chronische stress kan leiden tot verhoogde spierspanning in de ZOA, wat de ademhaling kan belemmeren. Indien je klachten hebt op gebied van ademhaling ofwel in de boven-/middenrug regio is het belangrijk om gerichte oefeningen te doen zoals: buikademhaling stimuleren en buikspieroefeningen. Het helpt ook om aandacht te besteden aan de ademhaling en de ZOA te visualiseren, hierdoor is het mogelijk om je ademhalingspatronen te verbeteren. Als laatste kunnen technieken zoals mindfulness en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen en de spierspanning in de ZOA te verlagen. Succes! Bij vragen kan je mailen naar info@improvemalle.be

Read more
Ken jij al de Dirty Dozen en de Clean 15?
Ken jij al de Dirty Dozen en de Clean 15?

We zeggen vaak, als je 100 mensen hebt die zeggen dat ze gezond eten, eten ze alle 100 iets anders. Vaak denken we dat we goed bezig zijn, maar is dat ook zo? We willen je even voorstellen aan de 'Dirty Dozen' en de 'Clean 15'. Het niet altijd eenvoudig om de juiste keuzes te maken maar met deze 'nieuwe' kennis zal je toch een stapje verder staan! De Dirty Dozen 'De vuile twaalf' zijn gekenmerkt door een toevoeging van pesticiden die worden gebruikt om het voedsel beter te laten groeien, te beschermen, te behouden, ... Hoewel deze stoffen niet per se super ongezond zijn, kunnen ze bij overmatige consumptie leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals allergieën, hyperactiviteit en concentratieproblemen. We lijsten graag op welke 12 'gezonde' producten die dirty zijn. Aardbeien Spinazie Boerenkool Nectarines Appels Druiven Selderij Perziken Paprika's Kersen Sla Aardappelen De Clean 15 De 'schone 15' daarentegen zijn een lijst van de meest pure voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten de minste toevoegingen van schadelijke stoffen. Asperges Avocado's Bananen Broccoli Kool Grapefruit Kiwi's Mango's Melk Paddestoelen Ananas Sinaasappels Zoete aardappelen Tomaten Spinazie Heb je hieromtrent vragen? info@improvemalle.be

Read more
Mentaal Welzijn op het Werk
Mentaal Welzijn op het Werk

In de razendsnelle wereld van vandaag, waar deadlines naderen met de snelheid van het licht en de verwachtingen hoger zijn dan ooit tevoren, is het gemakkelijk om het belang van mentaal welzijn op het werk over het hoofd te zien. We worden vaak meegesleept door de druk om te presteren, waardoor we onze eigen geestelijke gezondheid verwaarlozen. Maar laten we eens stilstaan bij een cruciale waarheid: een gezonde geest is de sleutel tot een productief en bevredigend werkend leven. Het belang van Mentale Gezondheid Mentale gezondheid is niet alleen het ontbreken van psychische aandoeningen. Het omvat verschillende aspecten, zoals emotionele veerkracht, stressmanagement, het vermogen om met uitdagingen om te gaan en een gevoel van welzijn en tevredenheid. Op het werk heeft mentale gezondheid een directe invloed op de productiviteit, de werksfeer, ziekteverzuim en de algehele tevredenheid van werknemers. De impact van Stress Stress is een van de grootste obstakels voor mentaal welzijn op de werkplek. Hoewel een gezonde dosis stress ons kan helpen om scherp te blijven en uitdagingen aan te gaan, kan overmatige stress schadelijk zijn. Het kan leiden tot uitputting, verminderde concentratie, verhoogde prikkelbaarheid, verminderde productiviteit en zelfs burn-out. Daarom is het cruciaal voor organisaties om stressmanagementstrategieën te implementeren en een cultuur te bevorderen waarin werknemers zich gesteund voelen. Deze strategieën kunnen heel breed gaan. Van gezondere voeding tot beweegmomenten aan te bieden op het werk. Het creëren van een gezonde werkomgeving Een gezonde werkomgeving begint bij het creëren van een cultuur van openheid en ondersteuning. Werknemers moeten zich vrij voelen om hun zorgen te uiten en hulp te zoeken wanneer dat nodig is, zonder angst voor negatieve gevolgen. Dit kan worden bevorderd door regelmatige check-ins, het organiseren van workshops over stressmanagement en het aanbieden van toegang tot counselingdiensten. Kortom, er over praten helpt echt! Flexibiliteit is ook een zeer belangrijke factor. Het bieden van flexibele werkuren, de mogelijkheid om thuis te werken en het aanmoedigen van (beweeg)pauzes gedurende de dag kan werknemers helpen om een gezonde balans tussen werk en privéleven te behouden, wat essentieel is voor mentaal welzijn. Het belang van zelfzorg Naast de verantwoordelijkheid van werkgevers om een ondersteunende werkomgeving te creëren, is het ook belangrijk voor individuele werknemers om actief te werken aan hun eigen mentale gezondheid. Zelfzorgpraktijken, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap en het vinden van hobby's buiten het werk, kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van welzijn. Conclusie Mentaal welzijn op het werk mag nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd. Het is een essentieel onderdeel van een productieve en gezonde werkomgeving. Door te investeren in stressmanagement, het creëren van een ondersteunende cultuur en het aanmoedigen van zelfzorgpraktijken, kunnen organisaties en individuen samenwerken om een werkomgeving te bevorderen waarin iedereen profeit uit haalt. Onthoud: een gezonde geest is de sleutel tot succes, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Hulp nodig? Eén adres: info@improvemalle.be

Read more
Hoofdpijn en Migraine
Hoofdpijn en Migraine

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Maar wat wil die hoofdpijn nu net zeggen en wat is het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine. Maar bovenal hoe kan je dit aanpakken!? Onder spanningshoofdpijn kunnen we heel wat vormen van hoofdpijn klusteren en bij migraine kunnen dokters activiteit in de hersenen bekijken. Spanningshoofdpijn Migraine Pijn kan halfuur tot dagen aanhouden Pijn aanval die 1 dag tot 3 dagen kan aanhouden Knellende pijn (band rond je hoofd Bonzende pulserende pijn (meestal aan 1 kant) Zonder misselijkheid of braken Gaat vaak gepaard met overgeven en duizeligheid Kan gepaard gaan met gevoeligheid licht en geluid Overgevoeligheid aan licht en geluid Begint met aura (tunnelvisie, wazig beeld, zien van vlekken) Pijn word niet erger bij inspanning Pijn verergerd bij inspanning Geassocieerd met stress, vermoeidheid, verkeerde houding Bij spanningshoofdpijn kunnen de klachten verminderd worden door beweging en massagetechnieken. Dit kan vaak dezelfde dag nog overgaan. Denk hier bij aan triggerpoint massage en massage van spanningsgebied nek en schouders. Bij migraine is dit net wat moeilijker, vaak is in eerste plaats ontprikkeling en rust bij aanval nodig. Op langere termijn kan er ook gewerkt worden aan spanningsplaatsen rond schouders en nek doormiddel van massage technieken (triggerpoint). Wat belangrijk te weten is, dat je lichaam altijd een balans zoekt. In beide gevallen is je lichaam uit balans. Indien vorige punten niet werken, kan het interessant zijn om dieper te gaan kijken naar de oorzaken. Migraine kan ook een oorzaak hebben in voeding, immuunsysteem of in het orthopatisch systeem (slaap en stress). Indien je klachten niet opgelost geraken, aarzel niet om met ons contact op te nemen! We willen je graag vertellen welke technieken die je zelf kan toepassen om hoofdpijn en migraine vrij te blijven! Info@improvemalle.be

Read more
Slaap - Langer leven!
Slaap - Langer leven!

Een geweldige doorbraak! Ik heb iets ontdekt dat ervoor zorgt dat je langer leeft. Het verbetert je geheugen. Bevordert creativiteit. Het zorgt ervoor dat je er aantrekkelijker uitziet. Het houd je op een gezond gewicht. Verlaagt gevoelens van cravings! Het beschermt je voor kanker en dementie. Het weert bacteriën en verkoudheden af. Verlaagt de kans op een hartaanval, een hartinfarct en diabetes! Je voelt je gelukkiger, minder depressief en minder angstig! En nog veel meer! Je kan het waarschijnlijk al raden, het wondermiddel is wel degelijk slaap! Meer dan 65% van de bevolking geraakt niet aan de aanbevolen 7-9u slaap. Chronisch slaaptekort heeft echter grote gevolgen voor je fysieke en mentale gezondheid! Lees verder om er meer over te weten te komen! Kern Wat is slaap? Je slaap is onderverdeelt in twee soorten slaap: REM en NREM slaap! 1. NREM (non-rapid eye movement) slaap is gekenmerkt door hersengolven die tien keer trager zijn dan die als je wakker bent. We ervaren een zintuiglijke blackout en onze cortex is ontspannen. Onze hersenen zijn volop bezig met het filteren en overdragen van informatie/herinneringen van je korte termijngeheugen (deze zitten in de voorste kwabben van je hersenen) naar je langetermijngeheugen vanachter in je hersenen! 2. REM (rapid eye movement) slaap is gekenmerkt door snellere hersengolven, vergelijkbaar met die van als je wakker bent! Je hersenen zijn geactiveerd en visualisatie, herinneringen, alsook emoties worden allemaal door elkaar gehaald en spelen zich af op een groot cinema scherm! Met andere woorden in deze fase ben je aan het dromen! Deze soorten slaap wisselen elkaar af, met meer NREM slaap vroeger in de nacht en meer REM slaap later in de nacht/ochtend. Beide vormen van slaap zijn enorm belangrijk. Afhankelijk van of je vroeg opstaat of laat gaat slapen mis je dus veel slaap van één soort wat grote gevolgen met zich kan mee brengen! Je slaap wordt aangedreven door twee factoren: Circadiaans ritme en adenosine! 1. Je circadiaans ritme is een interne 24-uurs klok die gereguleerd wordt door melatonine, dit wordt aangemaakt in je hersenen aan de hand van de hoeveelheid licht waaraan men is blootgesteld! 2. Adenosine is een chemische stof dat je slaperig maakt. Het bouwt geleidelijk aan op doorheen de dag en zorgt voor een slaperig gevoel na 12 à 18 uur. Het neemt af in je slaap en is na 8 uur slaap volledig uit je lijf. In het algemeen heeft een volwassene acht uur slaap nodig, in een ideaal scenario met 7-8 slaap ’s nachts en een korte powernap in de vroeg namiddag (deze kan goed helpen bij het welgekende namiddagdipje). Waarom slapen? Hersenfunctie Slaap is een enorme geheugensteun. Het creëert ruimte in de hersenen om nieuwe dingen te leren/informatie op te slaan. Slapen na leren zorgt er dan weer voor dat nieuwe informatie goed wordt opgeslagen en minder snel vergeten wordt! Andere soorten geheugen/prestatie Slaap zorgt voor een verbetering van motorische vaardigheden, het verhoogt snelheid en nauwkeurigheid! Als men toch minder dan 8 uur slaapt zorgt dit voor: tijd tot fysieke uitputting daalt met 10-30%, aerobe output vermindert aanzienlijk, kracht neemt af, verticale spronghoogte zakt, piek power output zakt, melkzuur bouwt sneller op, ademhaling is minder gereguleerd, zuurstofverzadiging in het bloed daalt, het vermogen van je lichaam op zich af te koelen door te zweten daalt, … Creativiteit REM slaap en dromen helpen met het reduceren van pijn en gevoelens van traumatische gebeurtenissen en het verbetert probleemsoplossen vermogen en creativiteit! Gevolgen slaaptekort Geen enkel facet van het menselijk lichaam blijft gespaard van de gevolgen van slaaptekort! 1. Zelfs bij een kleine dosis slaaptekort is één hersenfunctie die enorm lijdt en dat is concentratie! We hebben meer dan 7 uur slaap nodig om cognitief te presteren. 2. Emotionele irrationaliteit: we verliezen sneller controle over onze emoties. 3. Bij een slaaptekort na een dagje studeren vergeten we veel meer en verliezen we de kans op de informatie op te slagen in de hersenen? 4. Slaap is een belangrijke factor van je levensstijl die beïnvloed of je al dat niet Alzheimer ontwikkelt! 5. Verhoogde kans op hartfalen! 6. Slaaptekort verhoogt hongergevoelens, het zorgt ervoor dat je je controle verliest en verhoogt voedselinname. Het verhoogt de kans op obesitas en verlaagt de kans op succesvol gewichtsverlies. 7. Bij mannen zorgt het voor een verlaging van testosteron! 8. Het verhoogt de kans van een infectie, ziektes, verkoudheden, .. 9. Chronisch slaaptekort kan slaapstoornissen ontwikkelen zoals slaapwandelen, slapeloosheid en narcolepsie. Outro Twaalf tips voor gezonde slaap! 1. Houd je aan een vast ritme! Ga elke dag op hetzelfde uur slapen en sta op hetzelfde uur terug op. 2. Sporten is top! Vermijd echter intensief sporten later dan twee uur voor je gaat slapen! 3. Vermijd cafeïne en nicotine! Koffie, cola, sommige theesoorten bevatten cafeïne. Het duurt meer dan acht uur voor deze verwerkt is door je lichaam en zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap valt! 4. Drink geen alcoholische dranken. Alcohol zorgt ervoor dat je niet in een diepe slaap geraakt, het beïnvloed je ademhaling en zorgt ervoor dat je geregeld wakker wordt! Geen slaapmutsje meer drinken is de booschap! 5. Vermijd grote maaltijden en overmatig drinken. Een grote maaltijd kan indigestie veroorzaken en zo je slaap hinderen. Overmatig drinken kan er dan weer voor zorgen dat je geregeld een bezoekje aan het toilet maakt in het midden van de nach! 6. Vermijd, indien mogelijk, bepaalde medicatie die je slaap kan beïnvloeden! Bepaalde medicatie kan je slaap verhinderen, bekijk met je dokter over je ze overdag kan nemen! 7. Doe geen dutjes na 15u00! 8. Ontspan! Zorg ervoor dat je tijd hebt om ’s avonds volledig tot rust te komen, lees een boek of luister naar rustige muziek. Vermijd beeldschermen en blauw licht meteen voor je slaap! 9. Neem een warm bad voor je gaat slapen! Een warm bad zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt en helpt je ontspannen en beter slapen! 10. Zorg voor een donkere, frisse slaapkamer die “gadget” vrij is! Zorg dat je kamer vrij is van dingen die je afleiden in je slaap, zoals felle lichten, tv, gsm, computer. Zie dat je een comfortabele matras en kussen hebt en draai je klok om, zodat je niet naar de klok ligt te kijken als je niet in slaap geraakt! 11. Zonlicht en vitamine D! Daglicht reguleert je slaapritme, zorg ervoor dat je minstens een half uur per dag buiten in natuurlijk zonlicht bent! 12. Blijf niet wakker liggen! Als je na twintig of dertig minuten nog steeds niet kan slapen, ga dan even uit je bed en uit de slaapkamer. Voer even iets uit waar je van kalmeert tot je je terug slaperig voelt!

Read more
Vallen vanaf 60+
Vallen vanaf 60+

Vallen bij ouderen Wereldwijd valt er elke seconde een 60-plusser en elke 19 minuten overlijdt er een 60-plusser ten gevolge van een val. 24 tot 40% van de thuiswonende 60-plussers in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. Het zijn cijfers die je misschien doen schrikken of aan het denken zetten. In deze blog gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als: Wat is de definitie van vallen? Hoe komt het dat ouderen vallen? Hoe kan je je hiertegen wapenen? Een val of valincident wordt als volgt gedefinieerd: “Een onverwachte gebeurtenis waarbij de oudere op de grond, vloer of een lager gelegen niveau terechtkomt.” Oorzaken Vallen en senioren gaan helaas hand in hand. Rekening houdend met het toenemende aantal senioren in de maatschappij zal het aantal valincidenten er niet meteen op verminderen. Eén van de redenen van het verhoogde valrisico en het verhoogde risico op ernstige letsels na het vallen is osteopenie. Op latere leeftijd is er een verlies aan botmassa in het lichaam, maar ook de kwaliteit hiervan daalt. Daardoor worden de beenderen brozer. De verminderde hoeveelheid botmassa noemt men osteopenie. Wanneer de botmassa zo fel is gedaald dat botten gemakkelijk breken spreekt men van osteoporose. Na een valincident zullen botten dus gemakkelijker breken bij ouderen, wat de start van een versnelde achteruitgang kan betekenen. Sarcopenie zal het risico op vallen eveneens gevoelig verhogen. Sarcopenie duidt op het leeftijdsgerelateerde verlies aan spiermassa en spierkracht. Ouderen verliezen dus spiermassa en ook de kwaliteit hiervan neemt af. Spiermassa en vooral spierkracht van het onderste lidmaat is essentieel voor de functionaliteit van de 60-plusser en zo is sarcopenie de belangrijkste factor in het ontstaan van beperkingen, invaliditeit en vroegtijdig overlijden bij ouderen. Ook op zintuigelijke niveau ondergaan we bij het verouderingsproces enkele veranderingen. Zo zal een vermindering van het zicht, gehoor en proprioceptie (sensorische receptoren die de hersenen informeren over de positie en beweging van ledematen) het evenwichtsvermogen van de senior aantasten. Valangst of angst om te vallen zorgt ervoor dat senioren net een groter risico lopen op valpartijen. Wanneer de valangst groot is, zal een senior minder bewegen. Waardoor de spierkracht en het evenwicht nog sneller achteruit zullen gaan en dus de kans op een val net vergroot. Gevolgen Vallen kan verregaande gevolgen hebben voor de persoon in kwestie. Er zijn de fysieke gevolgen zoals, bij kleine letsels, open huidwonde en blauwe plekken. Of hoofdtrauma’s en/of fracturen bij ernstigere letsels. Valletsels kunnen op die manier leiden tot vroegtijdig overlijden. Zo is het sterfterisico vijf- tot achtmaal groter in de eerste drie maanden na een heupfractuur ten gevolge van een val en ook in de jaren daarna blijft er een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Daarnaast is er ook een mentale klap te verwerken. Valangst is niet alleen een oorzaak, maar ook een gevolg van vallen. Ouderen met valangst gaan als gevolg vaak activiteit vermijden waardoor ook het sociale leven zal verminderen en uiteindelijk ook de levenskwaliteit afneemt. Dan zijn er ook nog de financiële gevolgen van valincident. De gezondheidskosten ten gevolge van heupfractuur worden geschat op gemiddeld 11 500 euro per persoon in België. Wetende dat er jaarlijks om en bij de 15 000 heupfracturen worden geregistreerd en dit cijfer de komende decennia alleen maar zal toenemen, is dit een flinke kost. Preventie Wanneer we een blik werpen op de richtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven met betrekking tot bewegen en sedentair gedrag bij ouderen zien we dat bijkomende specifieke oefeningen voor ouderen onontbeerlijk zijn. Minstens 2 maal per week oefeningen uitvoeren ten bevordering van spierkracht, lenigheid en evenwicht is aangeraden. Stoornissen in spierkracht, mobiliteit en/of evenwicht worden in verband gebracht met vallen bij ouderen. Oefeningen ter bevordering van deze fysieke eigenschappen zal het risico op vallen verkleinen. Onthoud hierbij vooral dat een fysiek actieve levensstijl niet voldoende is om het risico op vallen te minimaliseren. Er zijn extra en specifieke prikkels nodig in de vorm van krachttraining, stretching en evenwichtsoefeningen. Wanneer deze richtlijn (nog) niet wordt bereikt, is het zaak om gradueel op te bouwen. Heb je nog vragen omtrent vallen of valpreventie? Wil je zelf aan de slag of ken je iemand die meer wil bewegen om de kans op vallen te beperken en zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven? Contacteer ons en we bekijken samen wat het meest geschikte traject is voor jou! Deze blog kadert in de 13de week van de valpreventie die doorgaat van 22 tot 28 april 2024. We vinden het belangrijk om de aandacht hierop te vestigen.

Read more
Wat is een Koolhydraatarm dieet?

Wat is het? Een koolhydraatarm dieet is een eetpatroon waarbij je minder koolhydraten eet dan in een normaal voedingspatroon. De exacte hoeveelheid koolhydraten die je mag eten, verschilt per variant van het dieet. Meestal ligt het tussen de 50 en 130 gram per dag. Hoe werkt het? Door minder koolhydraten te eten, schakelt je lichaam over op vetverbranding in plaats van koolhydraatverbranding. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, omdat vet minder calorieën bevat dan koolhydraten. Voordelen: Kan leiden tot gewichtsverlies Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren bij mensen met diabetes type 2 Kan de eetlust verminderen Kan het cholesterolgehalte verbeteren Nadelen: Kan leiden tot spierafbraak Kan een tekort aan voedingsstoffen veroorzaken Kan negatief zijn voor de functie van de nieren en voor hart en bloedvaten Is moeilijk vol te houden op de lange termijn Wanneer is een koolhydraatarm dieet iets voor jou? Een koolhydraatarm dieet kan iets voor jou zijn als je wilt afvallen, of als je diabetes type 2 hebt. Het is echter belangrijk om dit dieet niet op eigen houtje te volgen, maar onder begeleiding van een arts of diëtist. Twijfel je of een koolhydraatarm dieet iets voor jou is? Neem dan contact op met ons of spreek er over met je huisarts.

Read more
Intermittent Fasting

Wat is intermittent fasting? Intermittent fasting (IF), of periodiek vasten, is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van vasten en eten. Het gaat niet om wat je eet, maar wanneer je eet. Je vast gedurende een aantal uren of dagen per week, en eet normaal tijdens de rest van de tijd. Populaire methodes: 16/8 schema: 16 uur vasten, 8 uur eten. Dit is de meest populaire methode, makkelijk in te passen in je dag. 5:2 dieet: 5 dagen normaal eten, 2 dagen vasten met 500-600 kcal. 24 uur vasten: 1 of 2 keer per week 24 uur achtereen vasten. Waarom kiezen voor intermittent fasting? Gewichtsverlies: Minder calorieën innemen door minder vaak te eten. Verbeterde insulinegevoeligheid: Verminderd risico op diabetes type 2. Vetverbranding: Verhoogt afgifte van noradrenaline, die vet vrijmaakt uit vetcellen. Verlaagde cholesterol: Verminderd risico op hart- en vaatziekten. Celherstel: Groeihormoon stimuleert herstel van cellen en weefsels, inclusief spierweefsel. (autofagie) Aandachtspunten: Na het vasten gezond blijven eten: Anders is het effect weg. Niet geschikt voor iedereen: Mensen met diabetes type 2 moeten extra voorzichtig zijn en dit beter doen onder begeleiding van een professional én een arts. Mogelijke bijwerkingen: Honger, vermoeidheid, concentratieproblemen (meestal tijdelijk als reactie van het afkicken van de koolhydraten). Conclusie: Intermittent fasting kan een effectieve manier zijn om af te vallen en je gezondheid te verbeteren. Het is echter belangrijk om het op de juiste manier te doen en te letten op de aandachtspunten. Extra tips: Begin met een lichte methode en bouw dit langzaam op. Luister naar je lichaam en stop als je je niet goed voelt. Drink voldoende water en thee tijdens het vasten. Kies voor gezonde en voedzame voeding tijdens de eetperiodes. Combineer intermittent fasting met regelmatige lichaamsbeweging voor optimale resultaten.

Read more
Een Ketogeen dieet

Wat is het? Het ketogeen dieet, ook wel bekend als het hoog vet - laag koolhydraat dieet, is een voedingspatroon met een hoge vetinname, een zeer lage koolhydraatinname en een licht verhoogde eiwitinname. Mensen die dit dieet volgen, consumeren doorgaans 20 tot 50 gram koolhydraten per dag, wat extreem laag is. Ter vergelijking: 20 gram koolhydraten komt overeen met 1 bruine boterham met confituur, terwijl 50 gram gelijkstaat aan 2 bruine boterhammen met confituur en een handje noten. De Hoge Gezondheidsraad adviseert in een normaal voedingspatroon 30 tot 35% vetten ten opzichte van de totale energiebehoefte, en 50 tot 55% koolhydraten. In het ketogeen dieet ligt de nadruk echter compleet anders: 75% van de energie komt uit vetten (vooral plantaardig), terwijl de resterende 25% verdeeld wordt over koolhydraten (volkoren granen, groenten, fruit) en dierlijke eiwitten (vlees, vis). Hoe werkt het? Ons lichaam gebruikt normaal gesproken glucose uit voeding als brandstof. Bij een zeer lage koolhydraatinname daalt de glucosespiegel, waardoor er onvoldoende glucose beschikbaar is om de weefsels te voorzien van energie. De lever schakelt dan over op een alternatieve brandstof: ketonen. Deze worden geproduceerd uit vetten en eiwitten uit de voeding. De ketonen dienen vervolgens als nieuwe energiebron voor diverse weefsels in het lichaam. Bovendien worden ook reserves uit spier- en vetweefsel aangesproken om deze ketonen te produceren. Dit proces, waarbij ketonen als alternatieve energiebron dienen, staat bekend als ketose. Wanneer is het nuttig? Het ketogeen dieet werd oorspronkelijk in de jaren 20 van de vorige eeuw ingezet bij medicatieresistente epilepsiepatiënten. De geproduceerde ketonen bleken te dienen als brandstof voor de hersenen, met anti-epileptische effecten tot gevolg. Na het volgen van het ketogeen dieet bleven patiënten soms geheel vrij van aanvallen, of nam het aantal aanvallen aanzienlijk af. De toepassing van het ketogeen dieet als bijkomende behandeling bij epilepsie vergt altijd medisch toezicht. Naast epilepsie, kan het ketogeen dieet ook leiden tot gewichtsverlies, mits er minder calorieën worden ingenomen dan met het oorspronkelijke voedingspatroon. Echter, dit is niet altijd het geval. Begeleiding door een professional is dan ook essentieel als je het ketogeen dieet wilt volgen om af te slanken. Naast het calorieëntekort, zijn er nog diverse theorieën die de gewichtsverliesbevorderende werking van dit dieet verklaren: Verminderde insulineproductie, wat resulteert in een betere regulatie van de glucosespiegel. Verminderd hongergevoel door de iets hogere eiwitinname. Onderdrukking van het hongerhormoon ghreline door ketonen. Verminderde vetopslag doordat de lever vetten gebruikt voor de productie van ketonen. Verhoogde afbraak van lichaamsvetten. Aandachtspunten Hoewel het ketogeen dieet in sommige gevallen effectief kan zijn, is het niet per se aan te raden om te vermageren. Er zijn betere diëten die op een gezondere manier leiden tot gewichtsverlies. Het ketogeen dieet kent namelijk enkele nadelen en aandachtspunten: Moeilijk vol te houden: Dit dieet is complex en vereist strikte begeleiding door een arts of diëtist om het correct uit te voeren. Onjuiste uitvoering vergroot het risico op nutritionele tekorten. Mogelijke bijwerkingen: De vastenachtige toestand (ketose) tijdens het dieet kan leiden tot fysieke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, zwakte, spijsverteringsproblemen (diarree, constipatie) en vochtverlies. Focus op vetrijke voeding: Omdat het ketogeen dieet voornamelijk uit vetten bestaat, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de gebruikte vetten. Kies voor bronnen rijk aan onverzadigde vetten, zoals olie, margarine

Read more
De nervus vagus: De zenuw van rust en herstel

De nervus vagus, ook wel zwervende zenuw genoemd, is de tiende hersenzenuw en de langste zenuw in het autonome zenuwstelsel. Het speelt een cruciale rol in het reguleren van diverse lichaamsfuncties, met name die geassocieerd met rust en herstel. Belangrijke functies: Parasympathische activatie: De nervus vagus is de belangrijkste zenuw van het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel. Het verlaagt de hartslag, bloeddruk, ademhaling en spierspanning. Spijsvertering: De nervus vagus reguleert de spijsvertering door maagzuursecretie, peristaltiek en darmbewegingen te controleren. Ontstekingsreactie: De nervus vagus remt ontstekingen in het lichaam, wat belangrijk is voor het immuunsysteem. Sociale verbinding: De nervus vagus speelt een rol in het bevorderen van sociale verbondenheid en empathie. Emoties: De nervus vagus beïnvloedt de regulatie van emoties, zoals angst en stress. Invloed op gezondheid: Een goed functionerende nervus vagus draagt bij aan goede gezondheid en welzijn. Disfunctie van de nervus vagus kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals: Stress en angst Spijsverteringsproblemen Ontstekingen Hartproblemen Depressie Stimulatie van de nervus vagus: Er zijn binnen IMPROVE verschillende manieren om de nervus vagus te stimuleren en zo de gezondheid te bevorderen. We geven je er alvast enkele mee voor thuis: Diepe ademhalingsoefeningen: Oefeningen zoals buikademhaling en pranayama activeren de nervus vagus. (hulp nodig? Contacteer ons!) Mindfulness en meditatie: Dit kan stress verminderen en de nervus vagus stimuleren. (hulp nodig? We bieden yoga aan maar ook individuele coaching hierin) Koude therapie: Het toepassen van koude op het gezicht kan de nervus vagus activeren. (hulp nodig? Wij begeleiden ijsbaden en intermittent living) Zang en muziek: Zingen en muziek maken stimuleren de nervus vagus en bevorderen ontspanning. (kan je natuurlijk altijd thuis doen :D) Massage: Massage van de nek en schouders kan de nervus vagus ontspannen. (natuurlijk hebben we verschillende vormen van massages binnen IMPROVE :) ) Door de nervus vagus te stimuleren, kunnen we onze algemene gezondheid en resiliëntie verbeteren. Dit is relevantie voor iedereen die stress ervaart, worstelt met angst of spijsverteringsproblemen heeft, of gewoon hun welzijn wil optimaliseren. Vragen? Vraag het ons! ;)

Read more

Heb je een vraag of opmerking?

Vul het onderstaande formulier in: